28 dec. 2012

St.Eriks APA - Monkey business?

St.Eriks bryggeri grundades redan 1859. Hundra år senare hade bryggeriet dock gått i graven. Det återuppstod igen år 2010. Bryggeriet är idag verksamt i Stockholm och som bryggerimästare fungerar Jessica Heidrich.

St.Eriks APA som är en Amerikan Pale Ale kommer i en väldigt snygg butelj. Till färgen är ölet tee-brunt och bildar ett ganska återhållsamt skum.

Ölet är humlat enbart med Cascade och bryggmästarinnan har beskrivit ölet som en hyllning till humlesorten.

Dofterna följer den typiska väl humlade alens bana. Man hittar mycket frukt som t.ex. päron, persika och apelsin. Ölet har även en örtig touch som påminner om tee.

Smakerna följe ganska långt dofterna i det här ölet. Det har en len munkänsla som följs upp av en skarp beska. Man känner av fina toner av persika, citrus, gröna äpplen och teeblad. Ölet kan beskrivas som skarpt beskt, lent och medelfylligt. Det här ölet passar nog bäst som sällskaps dryck men kan även vara gott till en fruktig cheesecake, en mustig lammgryta eller en riktigt god burgare. Ett gott öl som inte direkt ger en WOW-upplevelse men som man gärna dricker igen. Ölet kan upplevas som aningen tunt då det aldrig riktigt lyfter smakmässigt, det blir helt enkelt lite enformigt och aningen ointressant. Att det är lite enformigt kan man kanske skylla på att man bara använt sig av Cascade. 3,5/5

Inköpsställe: Systembolaget
Pris: 16,90 SEK (ca. 2€)
Typ: Pale Ale
Alc. vol: 5%
EBU: ?


Inga kommentarer: