18 maj 2012

Gouden Carolus Classic - Klassisk finess

Gouden Carolus Classic bryggs av Brouwerij Het Anker i Mechelen.  Öl har man bryggt här sedan 1471. Gouden Carolus Classic har fått sitt namn efter mynten som användes under Charles Quint's tid vid makten. Ölet bryggdes ursprungligen för hans jaktresor.

Då ölet landar i glaset har det en mörk rödbruns aktig färg, med ett kortlivat men generöst skum. Lägger man näsan i blöt hittar man nötiga toner, lite örtighet, aningen banan och ett fint inslag av maltbröd.
Ölet är medelfylligt och har en karaktäristisk söt, nästan sliskig maltighet. Man känner en tydlig ton av lakrits, knäck och walnötter. Beskan är så fint balanserad att den knappt märks. Väldigt behagligt att dricka.

Ölet passar klockrent med vitchoklad kladdkaka med citron. Smakmötet drar upp tydliga till och med identiska smaker som man hittar i Fazers citron-lakrits. Lite syra i en hallon sås som serveras med kakan hjälper till att dra tillbaka lite av sötman man hittar i ölet och släpper lösa lakrits och nöt tonerna. Bryggeriet rekomenderar ölet till grytor, vilt och Sabayon! 5/5




Inköpsställe: Alko
Pris: 8,75€
Typ: Strong Ale
EBU: 14
Alc.vol: 8,5%
Var gjordes testet?: Under en ytterst angenäm middag

Inga kommentarer: