3 sep. 2011

5 A.M. Saint - Efterfestens räddare?


Den här gången blir det ingen bryggeripresentation eftersom vi redan tidigare har bekantat oss med Brewdog. Klicka här om ni vill fresha upp minnet.

Ölet heter 5 A.M. Saint på grund av att man använt sig av 5 olika sorters humle, 5 olika sorters malt och ölets alc.vol är 5%.
Då man häller upp 5 A.M. Saint möts man av en värld med dofter. Det första man ser är ett elegenat öl med en skimmrande rödbrun nästan tegelaktig färg. Det bildar en tät och långlivad skumkrona.

Då man andas in utan att ha näsan ovanför glaset känner man en uppsjö av olika dofter. Då man går in lite närmare kan man hitta dofter som persika, mango, ananas, papaya och jordgubbar. Fan också det här börjar ju låta som en beskrivning av en Tropicana-juice, bäst att smaka på det som finns i glaset så att vi vet var vi står.

Det man först blir överraskad av är att det här är ett äkta Ale som man magiskt har kunnat peta ner i en flaska, det har nämligen ingen kolsyra överhuvudtaget. Frugtigheten som man hittade i doften återfinns ytterst enkelt i smakerna. Men fruktigheten korelerar perfekt med en krispig bitterhet och en fyllig smak. Man känner även en lätt blommig karaktär som sitter perfekt med den sammetslena konsistensen. Ölet känns lätt men samtidigt också komplext, fresht och helt enkelt unikt! Det har en lång eftersmak som påminner om mörkchoklad.

Det här kan jag tänka mig att passar perfekt till kryddstark indiskmat och furktiga desserter om man är modig kan man även ersätta portvintet som man har till chocklad desserten med en 5 A.M. Saint.

Det går inte att summera den här upplevelsen på något annat sätt än att säga att de kändes rätt. De känns som om man lärt sig av sina misstag och lyckats komponera något alldeles unikt, enastående och helt oemotståndligt. 5 A.M. Saint you are truly beautiful! 5/5 Long live the craft beer revolution!

Pris: 3,00€
Inköpsställe: Alko
Typ: Amber Ale
Alc.Vol: 5,0%
EBU: 30
Var gjordes testet: Hemma i min Mansion i Finska Kongo (Åland)

HOW IT'S MADE:

5am Saint from BrewDog on Vimeo.

Inga kommentarer: