20 dec. 2010

EloWehnä - Weißbier aus Finnland



Första gången då jag stötte på Nokian Panimos Keisari EloWehnä var i sommras, och jag minns att jag var väldigt skeptiskt inställd till den. Men va visste man, det visade sig att EloWehnä kom att bli sommarens klara överraskning och en favorit som rann ner från strupen flera gånger. Jag var tydligen inte den enda som gillade EloWehnä, ölet blev valt till årets nykommling av öl som får säljas i mataffärer av olutopas.info .

Nokian panimo är grundat 1991 och öl började man brygga 1994. Som namnet säger så ligger bryggeriet i Nokia. Bryggeriet är kanske mest känt för sin Keisari serie dit också EloWehnä hör. Men man brygger också Cider, Lonkero och Läsk.

Färgen på ölet är gyllene men den har också toner av orange. Skummet är tätt och medellångt i äkta Weissbier stil. Dofter som man kan hitta är saffran, vetebröd och nybakade vetebullar. Då man får ölet i munnen märker man att det är syrligt och friskt. Smaker man kan hitta är t.ex. inlagd sill och väldigt tydliga citrus toner. Trotts att ölet först känns syrligt, friskt och ganska lätt har den även en generös efterbeska. Om man skall vara kortfattad kan man säga att det här ölet gör en pigg och på riktigt gott humör. Ölet passar bra till Sparris på hösten, till fisken på Julbordet, till en Schnitzel på våren och till sillen på midsommaren! Definitivt årets nykommling och positiva överraskning. EloWehnä hör redan till dom personliga favoriterna, nu är det bara att vänta på en Draught version. Det är fint att bryggmästarna i Finland har vågat börja experimentera då det helt klart finns en mogen marknad. EloWehnä får bloggens första 5/5 !

Inköpsställe: Alko
Pris: 1,99 - 2,54€
Typ: Weißbier
Alc.Vol: 4,7% / 5,3%
EBU: 13
Var gjordes testet: Högskolan på Åland

Inga kommentarer: